Polévky
Nedělní MISO polévka
Suroviny na přípravu: hatomugi (slzovka), houby shiitake, mořská řasa wakame, mrkev, kedluben, umeocet, sůl
Do hrnce velikosti kterou potřebuji dám vařit ve větším množství slzovku (ideální je ji mít namočenou přes noc), zároveň k ní přidám houby shiitake (buď suché–poté co se uvaří je rozkrájím na úzké plátky / nebo je mám již namočené–ty rozkrájím do vývaru rovnou). Vedle si do misky namočím mořskou řasu wakame a až změkne a nabobtná ji rozkrájím na malé kousky a přidám do vývaru. Až je slzovka uvařená, přidám do polévky nastrouhanou mrkev a kedluben a jen krátce povařím. Stáhnu z plotny a ve vývaru v naběračce rozmíchám 2 lžíce ječného či rýžového MISA (množství určím podle množství polévky a chuti). Polévku nakonec podle chuti dochutím umeoctem.
Kyselo s shiitake
Na toto kyselo potřebujeme: houby shiitake, brambory, cibuli, kmín, žitný kvásek, umeocet, sůl, bobkový list, nové koření.
Namísto lesních sušených hub zde použijeme houby shiitake. Namočíme je den předem, alespoň na pár hodin. Namočené shiitake rozkrájíme na slabé plátky (nohy uřežeme, nepoužíváme). Dáme si vařit konvici vody.
Zasmahneme cibulku na oleji, přidáme brambory nakrájené na slabé plátky (namísto brambor můžeme použít např. mrkev či brokolici), zalejeme vroucí vodou, přidáme sůl a kmín a další koření, nakrájené shiitake a necháme vařit (okolo 15 min – až jsou brambory a shiitake uvařené). Vedle v hrnku si rozmícháme kvásek (okolo 2 lžic na hrnec) ve vodě a přilejeme do polévky. Lehce povařím a polévka je hotová. Můžeme dochutit umeoctem podle chuti, nemusíme.